SKR sviker personalen: Nu återstår bara konsultbranschen som alternativ

2 jul 2024

Konflikten Mellan Vårdförbundet och SKR: En Katastrof för Patientsäkerheten

Något gick åt helvete i konflikten mellan Vårdförbundet och SKR, Sobona. Det gick inte åt helvete för Vårdförbundet, inte för sjuksköterskorna och inte heller för SKR, Sobona. Men det gick åt helvete för fortsatt patientsäkerhet i svensk sjukvård!

SKR:s framtoning i konflikten med Vårdförbundet kan liknas vid profilbildernas nu populära pondusposen: rak rygghållning, korslagda armar framför ett lätt uppblåst kostymklätt bröst, den bestämda maktblicken och ett ansiktsuttryck som signalerar "hit men inte längre". Dörren är stängd och låst. Det har aldrig funnits någon avsikt eller vilja hos SKR att tillmötesgå Vårdförbundets medlemmar, inte ens lite.

Konsekvenser av En Låst Konflikt

Om viljan hade funnits så hade SKR inte satt spiken i kistan, vilket tvingade konflikten att släckas ner med några få plåster på såren.

‼️
Under Almedalsveckan fick allmänheten, läs väljarna, information av självaste statsminister Ulf Kristersson att det inte fanns någon vårdkris, samtidigt som de märkte och ifrågasatte varför deras operationer ställdes in.

De flesta operationer som ställts in är de som görs på övertidstimmar, till exempel på helger, för att minska vårdköerna som inte hinns med under ordinarie arbetstid på grund av för lite fastanställd personal, framför allt sjuksköterskor. Men patienter som är i starkt behov av vård bryr sig inte om ifall de opereras på personals övertid eller inbeordrade övertid. Deras liv hänger på att de får sjukvård. Det är således inte patienternas fel!

Vårdförbundets Kamp

Vårdförbundet försökte, och Sineva Ribero har verkligen krigat, men tyvärr bestämmer hon inte själv utan måste ta hänsyn till förbundsstyrelsen. Tänk på hennes situation när hon tillsammans med de övriga facken ska prata arbetsmiljö och hållbara arbetstider när förutsättningarna är så olika. Sineva är fast besluten till förändring och har med Vårdförbundet redan laddat för nästa förhandling om ett halvår.

Sjuksköterskors Frustration och Avhopp

Tyvärr var detta droppen för många sjuksköterskor som hade ett starkt behov av förändring nu och de lämnar Vårdförbundet i frustration. Tyvärr får jag säga. Den approachen Vårdförbundet nu visat i debatt och engagemang har inte skett på 20 år. SKR jublar när Vårdförbundet får skulden.

SKR:s Permanenta Rykte

Sjuksköterskorna lämnar dock inte bara Vårdförbundet, utan också SKR:s verksamheter. Det är oundvikligt att många sjuksköterskor kommer att lämna allt som har med SKR att göra. SKR har aldrig haft för avsikt att släppa ut luften, sträcka fram händerna, med ett leende, varm blick och öppet sinne välkomna vårdpersonal i sina verksamheter. SKR:s rykte som arbetsgivaren som inte bryr sig är för alltid permanentat hos vårdpersonal.

Vi får inte glömma att SKR har haft tid att förbättra arbetsmiljön; det är ju inte nu vi börjat protestera! Vårdpersonal har under många år varnat, men SKR har stoppat huvudet i sanden. I brist på sjuksköterskor, när spelplanen ekar tom, är det schack matt för patientsäkerhet och svensk sjukvård.

Sjuksköterskors Valmöjligheter

Du sjuksköterska, det är helt okej att lämna SKR:s verksamheter. Du sviker inte patienterna, du har inte ansvaret för att svensk sjukvård ska fungera på bekostnad av din egen hälsa och inskränkt privatliv. Ingen ska behöva arbeta sig sjuk i en verksamhet som ska främja hälsa! Arbetsgivaren har inte rätt att driva sin verksamhet som planeras på övertid istället för att vara en attraktiv arbetsgivare med hållbara arbetsvillkor.

Att välja att bli sjuksköterska är inget kall. Vi gör det för att vi har kvalifikationer och förutsättningar i våra personligheter för att möta människor i behov av vård. Lägg över ansvaret på den som fortsatt äger problemet – nämligen arbetsgivaren. Vi sjuksköterskor får inte strejka mer och vi är tillbaka i verksamheterna som beordrar och tvingar oss till övertid.

Konsultbranschen som Alternativ

Vi har ett val kvar: vi kan säga upp oss. Många av oss har för länge sedan redan gjort det. Har du ingen anställning kan arbetsgivaren aldrig mer beordra in dig, men däremot kan du erbjuda din kompetens på dina villkor! Välkommen till konsultbranschen istället. Jobba med det du älskar under dina förutsättningar.

SKR:s olika sätt att försöka komma till bukt med konsultverksamheten genom att tvinga bort sina fastanställda kan liknas vid att slänga gödning på en gräsmatta. Konsultbranschen tar hand om personalen, frodas och växer sig stark! Vi konsulter är här för att stanna och vi förbereder oss för att ta emot fler kollegor i konsultverksamheten. Många fler med oss har fått nog.

Svensk Konsultsjuksköterskeförening

Vi i Svensk konsultsjuksköterskeförening finns för tips, råd och en stärkt gemenskap för fortsatt hög patientsäkerhet i svensk sjukvård! Det är ju faktiskt fortfarande så att det är till oss konsulter SKR:s verksamheter vänder sig när verksamheten gapar tom på personal!