Foto av Sarah KilianUnsplash

Vårdpersonal lämnar svensk sjukvård!

Sjukvård 2 apr 2024

Nu har ytterligare 7 regioner gått med SKR nationella avtal sedan 1/4 och samtidigt ser vi hur det går i de regioner som redan har varit med sedan några månader. Medan regionsråd och verksamhetschefer klappar sig på bröstet och säger att de minskat bemanningen och kostnaderna - hör vi den riktiga baksidan av myntet.

Sanningen är:

  • Personal sliter omänskligt då avdelningar och verksamheterna är konstant underbemannade- inte konstigt verksamheter spar pengar.
  • Mängder av sjuksköterskor har ansökt om omställningsstudiestöd.
  • Fastanställd personal säger upp sig för att inte ens veta vad de ska jobba med sedan men de är säkra på att inte en dag till i vården!
  • Kliniker stängs, vårdplatser dras ned och väntelistorna svämmar över.
  • Patientsäkerhet är ett minne blott.
  • Verksamheter söker pensionärer då det inte går att få tag i sjuksköterskor för att täcka vakanta tjänster - tror inte de vill in i verksamheterna med den stress det innebär kommande sommar.
  • Konsulter som söker fasta tjänster får dem inte för de begär för hög lön enligt redan planerad satt låg lön.

Vad gör ni SKR nu då när konsultsjuksköterskorna och konsultläkare samtidigt inte vill ta uppdrag utifrån det upphandlade nationella avtalet?

Ni tror att bemanningsbolagen kommer förse er med konsulter utifrån nationella avtalet- men de lyckas nog inte så bra. Flera upphandlade bolag har svårt att betala ut konsulters löner i tid vilket visar vart det är på väg. Vi konsulter är säkra på att många bemanningsbolag skrev på sin kommande konkurs med avtalet. Konsulter tänker sig för vilka de tar uppdrag för och under vilka omständigheter framledes. Det är vi som äger kompetensen, utför arbetet och står för patientsäkerhet i Svensk sjukvård- det kan inget avtal i världen ändra på.

Vi är många som väntar på en granskning av SKR så vi får reda vart miljarderna spenderas för det är då inte i patientnära arbete. Som man bäddar får man ligga!

#vijobbarinteijuli24

Taggar